mandag 3. januar 2011

Kjendiser er også mennesker

Den kjente tenåringbloggerenVoe stiller opp i dagens tabloide medier. Hun orker ikke lenger all hets og skittkasting hun utsettes for daglig. Tone Damli Aaberge sliter visst med samme problem. Er dette nok et eksempel på den typiske norske "janteloven" og glemmer vi at også kjendiser har følelser?

Året er 2009 og jeg starter min aller første blogg: Kreativ Skribent. Med noen publiseringer fra Mammanett og Aftenposten i bakhånd var ikke bloggingen like skummelt å komme inn i. Etterhvert kom også flere blogger: linepetrine stiftelsen (som tilhørte et bokprosjekt), Mat fra Hjertet (der jeg skrev matoppskrifter fra grunnen) og til slutt fikk jeg et betalt oppdrag: Alle Killebukkene. Erfaringene fra bloggingen har vært gull verdt i mitt tilfelle. For å bygge opp meg selv, mine talenter (eller ikke for den saks skyld) og min merkevare har sosiale medier latt meg prøve og feile. Ved hjelp av forumdiskusjoner, blogging, facebook og twitter har det å stille opp i andre medier vært mye lettere. Du har liksom mulighet til å stille alle spørsmålene, møte motargumenter for så å svare på dem etter å ha tenkt seg om en runde eller fem. Plutselig kunne jeg uten problemer stille opp på God Morgen Norge på TV2. Jeg har også blitt intervjuet i bladet Mamma, Foreldre og Barn, KK, Klassekampen, Vårt Land og ulike fagtidsskrifter. I tillegg til ulike radioprogram i både NRK og TV2. Sosiale medier ga meg helt nødvendig medietrening. På godt og vondt. Jeg møtte journalistene med en helt annen ro. Spørsmålene og motargumentene hadde blitt gammelt oppgulp. Svarene hadde jeg trent på. Igjen og igjen. Gjett om det ga en fantastisk mestringsfølelse!

Men så må det sies at jeg ikke er en A-kjendis og at jeg er i en priviligert situasjon: jeg snakker nedenfra og sparker oppover. Jeg har mine kreative prosjekter, mine tanker og ideer, men slipper også billig unna den verste form for skittkasting. Med unntak av feministbloggen Fjordfitte, men jeg ba om det, og fikk skikkelig latterkrampe da jeg leste dette for første gang. Og heldigvis har jeg aldri funnet noe stygt som er skrevet om meg og hva jeg driver med på nettet. Jeg merker en grunnleggende respekt fra mine motdebattanter. Og de gangene jeg blir oppringt av en journalist jeg merker er opptatt av å "henge meg ut" svarer jeg høflig nei.

I forumene jeg har vært i derimot, var pipen en annen lyd. Det er som om jungelens lov gjelder, og jeg synes ikke det bærer preg av meninger, men direkte skittkasting. Og det er kanskje dette kjendisene blir utsatt for i kommentarfeltene. Kanskje er det mennesker som i utgangspunktet ikke har fått til det de har lyst til i livet og velger å lempe over sin misunnelse på noen uskyldige, pene og flinke mennesker. Jeg merker til stadig denne tendensen, og jeg tror dessverre den er sterk i vårt kjære moder Norge. Vi er ikke flinke nok til å akseptere at noen lykkes, noen er flinkere enn oss og at noen er så modige at de tør å satse på talentet sitt.

I sosiale medier har du mulighet til å opptre anonymt og der kommer fordommene sterkest til uttrykk. Det er ikke Tone Damli Aaberges musikkstil som nødevendigvis diskuteres, men hun får streng beskjed om å "komme seg ned fra sin høye hest," "ikke skal tro hun er noe spesielt" og at hun både er overfladisk, egoistisk og lite intelligent.

Full skjerpings, folkens! Kjendiser er også mennesker! Kommentarer som dette kan såre. Og når alt kommer til stykket: hvem er du til å snakke nedsettende om andre? Har du så dårlig selvtillit at du ikke tåler å unne andre suksess?

Jeg er litt småmisunnelig på Voe. Blogging var ikke engang påtenkt da jeg gikk på VGS og fikk min første mailadresse. Men jeg unner henne gleden av å blogge, bli kjendis og få mange tilhørere. Bra jobba, Voe! I dag ønsker jeg å fremsnakke deg :-)

4 kommentarer:

 1. Dette innlegget burde komme på førsteside
  både i VG,Dagbladet og andre medier.
  Du belyser problemet på en fin måte.
  Godt skrevet.

  SvarSlett
 2. Bra og viktig innlegg, Line. Vi trenger mer oppmerksomhet omkring dette! Kanskje er jeg naiv, men jeg er overrasket over hvordan Voe har blitt hetset. Og jeg ble overrasket da jeg leste et innlegg i Aftenposten i dag, og ble kjent med saken om en ti år gammel blogger som har blitt pariodiert og mobbet på det verste. Det finnes mange slike eksempler, og både voksne og barn er mobbere.

  Jeg synes ordinær folkeskikk må gjelde på nett som i den virkelige verden. Og jeg synes ikke man må tåle mer på internett enn i den virkelige verden for å dele av sitt liv og sine meninger. Jeg har nå blogget et par år, og har aldri fått direkte "slemme" kommentarer, men flere usaklige på blant annet politiske/feministiske innlegg. For cirka et halvt år siden sluttet jeg å publisere disse kommentarene. Og jeg spør meg fortsatt hvorfor jeg publiserte dem tidligere. At folk er uenige er interessant, og må godtas, men er kommentarene usakelige, negative og av en art jeg ville vendt meg bort fra i den vikelige verden gjør jeg det nå også på nett.

  Jeg håper at sosiale medier som en stadig større del av veldig mange menneskers hverdag vil føre til at tilstanden bedres. Økt oppmerksomhet og bedre forståelse hos foreldre vil forhåpentligvis bidra. Men det vil ta tid, og vi trenger debatt som dette!

  PS interessant innledning omkring selvtillit ift egne meninger. Jeg føler det samme:-)

  SvarSlett
 3. Veldig fint at du skriver om dette, Line! Tror det er mange som tenker på kjendiser som supermennesker og tåler alt uansett. Godt skrevet.

  SvarSlett
 4. Flott innlegg om en viktig debatt. Om man har opprettet en blogg er det likevel ikke det samme som man har lagt hodet på hoggstabben og er klar for hugg. Respekt er kjempeviktig. Dessverre er nok janteloven ganske regjerende i Norges land.

  Jeg har heldigvis aldri funnet noe stygt skrevet om meg på nettet, eller fått negative kommentarer på bloggen min. Det nærmeste er vel en kristen fanatiker som ville si noen hellige ord under et innlegg om paganisme og gudinnedyrkelse. He he.

  Men flott innlegg, Line! Fin blogg dette var.

  SvarSlett