torsdag 31. mai 2012

Bryt mønsteret, for pokker!

Siri Spillums bok "Bryt mønstre" ble utgitt av Cappelen Damm i 2010, men jeg har ikke somlet meg til å lese den før nå. Som privatperson, kone, mor, skribent, skravlebøtte, masekråke, følsom grinekjerring og kafeberte vil jeg si at dette er noe av det mest oppløftende jeg noensinne har lest.

Budskapet i boken er at vi alle har mønstre vi mer eller mindre takler i hverdagen. Noen mønstre er nødvendige. Første gang du reiser kollektivt til en ny jobb bruker du litt tid til å finne ut hvordan du kommer deg dit. Skal du kjøre buss, tog, trikk eller sykle? Er det bak neste gatehjørne mon tro? Hva heter sidegata egentlig? Disse spørsmålene stiller du første gangen. Andre gangen bruker du bedre tid, men fortsatt må du tenke litt. Tredje gangen og videre går alt automatisk. Dersom du ikke hadde vært i et mønster her, ville du ha gjort det samme hver dag. Noen mønstre er derfor nødvendige. Andre mønstre er destruktive og må gjøres noe med. Oppvekst og livserfaringer på godt og vondt har gjort oss til de menneskene vi er i dag. Hva er riktig og hva er galt med meg? 

Spillum er ikke nådig i sine beskrivelser av destruktive mønstre, men hun har absolutt respekt for hvert enkelt menneske og hva vi alle i forskjellige sammenhenger kan slite med. Etter å irritert meg grønn over at coacher i årevis utelukkende fokuserer på "flink pike-syndromet" (fordi jeg ALDRI har vært en "flink pike" og derfor ikke kjenner meg igjen), er Spillums snille, flinke pike bare en av 13 ulike mønstre.

Er du Tåkefyrsten som aldri sier meningen din, men bare overlater avgjørelser til de andre fordi du ikke vil de skal bli sinte på deg? Sorry! Du tar feil - det finnes dusiner på dusiner av mennesker som er irriterte fordi du aldri sier meningen din og de respekterer deg heller ikke for hvem er du egentlig?

Er du kanskje heller det stikk motsatte, Tante Sofie, som styrer hjemmet med jernhånd? Fortvil ikke! Siri har råd som kan få deg ut av rollen. Du skal bli så snill som du aldri før har vært. Fra tante Sofie til Helene Harefrøken på et kapittel, skal du se!

Psykiatrien har hatt monopol på de som sliter i årevis. Kanskje er det på tide å slippe til coacher som Spillum for enkelte mennesker. Boken er praktisk orientert og fokuserer på kjernen og utgangspunktet til hvorfor du har et mønster som kan ødelegge for deg i hverdagen. Ved å oppsøke problemet og gå grundig til verks kan du også bryte det. Selv har jeg blitt oppmerksom på flere mønstre av å lese boken og det har vært selverkjennende.

Så gjør deg selv en tjeneste og les til du blir dronninga av mønsterbryting!

2 kommentarer:

  1. Har lest en omtale av boka tidligere også. Tror det var hos Mammadamen? Anyway, skjønner jo at jeg må lese denne nå. Kunne absolutt trengt å bli dronninga av mønsterbryting! :-)

    SvarSlett